O nama

dišpetFanzin Dišpet pokrenut je u kolovozu 2010. godine kao satirično glasilo u nadi da će u gradu Splitu pokrenuti prvenstvo mlade ljude na razmišljanje, kreativnost i bunt. Prvi broj «Split kao Kerumova samoposluga» pokrenuli su Hrvoje Kolić, Ivan Čizmić i Karlo Ermacora (bivši grafički urednik Feral Tribunea). Pokretanjem fanzina ponovo smo pokrenuli političku satiru koja je u Splitu nedostajala gašenjem Feral Tribunea i brojnih podlistaka Slobodne Dalmacije.

Osnovni cilj pokretanja fanzina Dišpet bilo je upotpunjavanje praznine medijem koji bi zadovoljio mlade, te donosio teme i rasprave koje srednjostrujaški mediji nisu obrađivali uopće ili ih nisu obrađivali nepristrano, adekvatno i sveobuhvatno. Ciljevi djelovanja su da što nepristranije obrađujemo aktualne društvenopolitičke teme, kao i promoviranje mladih umjetnika i autora koji pišu eseje, poeziju, prozu, fotografiraju ili crtaju stripove.

Uvijek smo u potrazi za novim autorima čime dajemo do znanja da Dišpet nije vlasništvo jedne osobe ili skupine ljudi, on je vlasništvo svih koji pišu, čitaju ili će se tek upoznati s našim radom.

Bitno nam je promovirati sve alternativne umjetnosti koje nisu, ili nisu dostatno promovirane i valorizirane drugdje.

Od samih početaka djelovali smo kao neformalna inicijativa. Dišpet – udruga za nezavisne medije i kulturu osnovali smo u svrhu što boljeg promicanja pisane riječi i kreativnog bunta kojeg nudimo.

Članica smo Koalicije udruga mladih (KUM) Split, nestranačke i nepristrane koalicije čije članice djeluju po principima civilnog društva, te poštuju slijedeća načela: transparentnost, toleranciju, nenasilnu komunikaciju, konsezualno donošenje odluka, ravnopravnost udruga unutar koalicije i međusobnu podršku. Koalicija udruga mladih osnovana je radi ustanovljavanja nezavisnog kulturnog centra mladih grada Splita, kroz koju će se mladi integrirati u zajednicu aktivno sudjelujući u osmišljavanju i proizvodnji kulturnih i subkulturnih sadržaja.

Uredništvo: Hrvoje Kolić, Karlo Ermacora, Ivan Galić i Mia Šalinović.

Ekipi Dišpeta se možete obratiti na mail fanzin.dispet@gmail.com ili putem donjeg obrasca.

 

 

Oglasi