Studenti su zapalili žito

unnamedVrijeme u kom živimo je vrijeme velikih promjena. Možda jednako značajnih, ako ne i značajnijih od onih sa kraja 80-ih kad se rušio Berlinski zid. Tad se rušio jedan politički sistem, a danas… Danas se polako ruši onaj klasni. Konkretnije, počelo je klasno osvještavanje. Ono ne poznaje granice, ne poznaje jezičke prepreke, ne poznaje nacije.

Prošli KUPEK smo posvetili tom klasnom osvješćivanju, posvetili smo ga radničkoj klasi, posvetili smo ga potlačenima Tuzle, Mostara, Zenice, Sarajeva, ali i Banjaluke, Zagreba, Beograda, Prištine…

Baš u Prištinu i idemo ovim KUPEK-om. U isto vrijeme dok su Bosnom, a i Hercegovinom gorile zgrade institucija raznih vlada iz Prištine su nam stizale slike sukoba građana sa policijom.

Sve je krenulo tako što je otkriveno da je rektor prištinskog univerziteta uz još par profesora odlučio malo da pojača svoj CV ponekim lažnim uratkom u isto tako lažnim naučnim časopisima u dalekoj, a bliskoj Indiji.

Način na koji su se studenti Univerziteta pobunili, stav koji su pokazali tom prilikom, kao i poziv na solidarnost sa potlačenima i obespravljenima zaslužio je posvetu u ovom 85. KUPEK-u.

Slušamo razgovor sa Rronom Gjinovcijem, mladim prištinskim studentom koji je od ranije poznat i policiji jer je na 41-godišnjicu univerziteta, prilikom govora rektora istog polio crvenom farbom nakon čega je zatvoren na mjesec dana, kao i izbačen sa Filozofskog fakulteta.

Danas se vratio i bio jedan od organizatora navedenog protesta. Dakle, aktivirajte svoje vavilonske ribice jer bendovi pjevaju na albanskom, a Rron priča na engleskom. KUPEK # 85 možete poslušati ovdje (http://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-85-rron-gjinovci/).

 

Oglasi