IKS Festival niže međunarodne uspjehe i suradnju

Pokret

Nakon što su postali dobitnici Teatar.hr nagrade publike za najbolji festival godine u kategoriji za najbolje osmišljenju i realiziranu sezonu domaćeg festivala, IKS festival je i u 2014. godini nastavio ostvarivati prve međunarodne suradnje i uspjehe.

U suradnji sa Centom za izvedbene umjetnosti iz Varaždina danas su u varaždinskom Kinu Galerija za zaljubljenike u ples predstavili plesni film Streetacar kanadskog  redatelja i koreografa Nicholas de Pencier.

Ovim programom nastavila se suradnja IKS Festivala na području plesne umjetnosti sa CIU Varaždin i Vrum performing arts collective koji u Varaždinu pod vodstvom direktorice Sanje Tropp Fruhwald već šestu godinu za redom organizira Dane suvremenog plesa.  Ovi partneri rade i na EU projektu Fresh Tracks Europe koji će kroz hrvatsku mrežu KLIKER promovirati razvoj suvremenog plesa za i sa djecom i mladima.

Fresh Track Europe, najveća je europska mreža partnera različitih profila (organizacija, producentskih kuća, kazališta, plesnih kompanija i festivala) posvećena radu u polju suvremenog plesa za djecu i mlade. Mreža je započela radom ostvarivši u razdoblju od 2010.-2013. prvi europski projekt pod nazivom “New artistic identities”, uspješno markirajući potrebu za inovacijom u svijetu suvremenog plesa za mladu publiku. Hrvatski partneri  ovog europskog projekta su Tala, Zagreb; Asittej, Hrvatska; Dječje kazalište Dubrava, Zagreb; Prostor Plus, Rijeka; CIU, Varaždin; Vrum performing arts collective, Zagreb i IKS Festival, Split.

Dogogodišnji rad na polju splitskog plesnog filma i videa urodio je plodom što potvrđuje i činjenica da je film POKRET / MOVEMENT mlade redateljica Tamare Bilankov uvršten u ovogodišnju selekciju Festivala Cinedans – Dance on Screen Festival, jedinog festivala u Europi koji promovira plesni film kao novi filmski žanr koji će se održati 12. – 16. ožujka u Amsterdamu.  Premijera filma bila je održana u Amfiteatru Doma mladih na prvom festivalskom izdanju IKS Festivala uz prisustvo sindikata i radnika industrije Brodosplit, Željezara Split i Dalmacijavino iz Splita. Film Pokret je završni diplomski rad redateljice Tamare Bilankov na Umjetničkoj Akademiji u Splitu.

 

Oglasi