Radnici ne umiru pjevajući

tuzla-protest

Svaki dan smo svjedoci malih revolucija, iako toga često nismo ni svjesni. One počinju u našim glavama a vrhunac doživljavaju, uglavnom, na ulicama. Gdje i kako završavaju? Upravo to se pitamo ovih dana gledajući dešavanja na ulicama Tuzle, Sarajeva, Mostara, Bihaća… Socijalni bunt tema je 84. KUPEK-a, a odavno je bio tema Olge Dimitrijević, koja je napisala tekst „Radnici umiru pevajući“ po kom je Anđelka Nikolić i režirala predstavu. Olga je gošća KUPEK-a # 84.

U 84. izdanju KUPEK-a bavimo se neposredno socijalnim buntom. Za početak otišli smo na lice mjesta i spustili se do Mostara gdje smo o najnovijim dešavanjima razgovarali sa našim starim prijateljem Ohom, koji je bio gost u KUPEK-u # 72 (http://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-72-hercegovina-uzvra%C4%87a-udarac/).

Na dešavanja u BiH nadovezali smo se razgovorom sa Olgom Dimitrijević, autorkom drame „Radnici umiru pevajući“. Predstava je 2012. godine na 57. Sterijinom pozorju, u Novom Sadu dobila sve najvažnije nagrade, uključujući i onu za najbolju predstavu.

Da li to znači da su nam radničke muke prirasle srcu? Da li je njihova borba za goli život ujedno borba i za naše bolje sutra?

Osim toga, Olga ovih dana radi na predstavi „Smećarnik“, Koste Peševskog. Premijera se očekuje uskoro u Narodnom pozorištu Užicu, a i ta predstava je ogledalo naše stvarnosti. Ukratko, evo o čemu se radi: „Huligani postaju “podmladak” iz koga BIA bira svoje buduće agente. Prostitutka je zapravo maskirani “čuvar države” koji ostalim likovima razotkriva “matricu” po kojoj stvarnost funkcioniše. Samo običan pas uviđa koliko je njegov život među tim i takvim ljudima “pasiji” i odlučuje da napusti svog gospodara… Sve zvuči suludo a sve je samo precizna “kondenzacija” naših života iz dvehiljaditih…“

Malo li je za jedan KUPEK? I da, Olga voli slušati narodnjake, oliti cajke. U KUPEK-u ih ovoga puta nismo slušali, ali smo itekako pričali o njima jer je Ogla magistrirala na tezi „Telo narodne prevačice na srpskoj Estradi: konstrukcije nacionalnih identiteta posle 2000. godine“.

KUPEK # 84 možete poslušati ovdje (http://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-84-radnici-ne-umiru-pjevaju%C4%87i/). Za sve ostalo pitajte nas na thekupek@gmail.com. Slušamo se.

Oglasi