Le Zbor osuđuje kršenje ljudskih prava u Rusiji

Photo: Screenshot YouTube , Le Zbor

Photo: Screenshot YouTube , Le Zbor

Članice Le Zbora, prvog mješovitog ženskog, lezbijsko feminističkog zbora u regiji kojeg krasi glas savršenog spoja kulturno umjetničkog aktivizma i lakih nota povodom Olimpijskih igara u Sočiju pozvale su sve sportaše i sportašice, političarke i političare, građane i građanke da javno osude kršenja ljudskih prava u Rusiji.

Svoju solidarnost izrazile su objavom spota za pjesmu Katjusha nastale 1938. godine, kojom su žene ispraćale vojnike koji su se borili protiv nacista, a talijanski je partizani prepjevali čime je postala simbolom otpora.

Le Zbor smatra da je kršenje ljudskih prava u Rusiji zadnjih godina poprimilo zabrinjavajuće razmjere. Ruski je parlament usvojio zakon o zabrani gay ‘propagande’ koji je uveo velike novčane kazne za pojedince koji koriste medije ili internet radi promicanja „netradicionalnih odnosa“.

Isti zakon doveo je do povećanja nasilja prema LGBT osobama.  U takvom okruženju sljedećih će se dana odvijati najskuplje Olimpijske igre koje će pratiti cijeli svijet, ali koje također nisu lišene kršenja osnovnih ljudskih i radničkih prava jer devedeset posto radnika na olimpijskim građevinama ili uopće nije dobilo plaću ili je dobilo samo jedan dio, navode članice Le Zbora.

Spot za Katjushu režirao je Tomislav Fiket, snimio Jovan Kliska i montirao Fran Sokolić.

Oglasi