Momir Krivec: Traži se redikul

Momir KrivecUprizorba najvećih budalaština ljudske gramzivosti se uvijek događa par dana prije nekih političkih izbora, karte se polako otkrivaju, a na kartama uglavnom tuđe smeće. Tračak nade u zdravo mentalni napredak nacije jedino daje onih 50% + 1 birač ili više, koji ne izlaze na glasovanje.

Nije ovo poziv na bojkot ili anarhiju, ovo je ono kako nas možebitne glasače, kandidati, ovaj put za gradonačelnika, župana i njihove uliznike doživljavaju. Neki opetovano, a neki prvi i zadnji put u životu. Gomiletini melioracijsko, armiranobetonsko, povijesno, domoljubno, kulturno, vjersko i društveno osvještavačkih ‘veleumnih’ ideja nedostaje samo ona kapitalna o pošumljavanju ZERP-a. Ako neki od kandidata to postavi kao prioritet u svom programu, ima velike izglede dobiti najveći postotak od onih 50% – 1 ili manje glasova na izborima, tako je to barem u Splitu.

Uz simptome ludog radovanja, gradom se šire i plakati sa slikama glupasto nacerenih likova u kombinaciji s tragikomično zagonetnim pogledima koji bi trebali vjerojatno izazvati barem znatiželju, a ne okretanje glave s gađenjem ili kolutanjem očiju, ovisno o dobu dana. Izgraditi hotel da bi se na njega objesio plakat gabarita primjerenih ‘dragom vođi’, mahanje maj-geri tabanima s plakata; na plakatu napisati da on zna, a stranka koju zastupa okljaštrila je ne samo Split nego i državu.  Unaprijed osuditi birače na bitne i nebitne da bi se osigurao alibi za poraz pred užasavajućim egom predsjednika stranke, pa od pastira postati Žudija, statistički je čisto vrijeđanje zdravog razuma i poziv svima, a najviše mladima da uopće ne izlaze na glasovanje.

E pa sad, lipi moji ostaje jagma za onima koji misle glasovati i tek tada se vidi da Split u cjelini, zapravo žudi za redikulima i štuje ih tako jako da im je spreman dati i grad na upravljanje.
Statistika je zaista neumoljiva osim ako s njom ne šibicare kao Bago s onim šarenim kockama na teveu i blago nakreveljenim ustima, uvjerljivosti sveopće rad. Roko i Cicibela, pa Pajdo, na primjer braća Dalton, Mare Žebon, Lopata, da to van je oni s Baća šta je moga svaki prometni znak ulupit glavon, ako ništa drugo, iz opravdanih razloga, zasigurno zaslužuju da ih se uvrsti barem na neku od anketa, tako ‘ozbiljnih’ anketarskih agencija, da su im sve istodobno napravljene ankete proporcionalno različite.

Treba li uopće sumnjati u pobjedu nekoga od ovdje predloženih? U svakom slučaju i prije izbora bi znali da imamo ludaša za gradonačelnika. Ovako nam ostaje da tek nakon izbora zaključimo da smo opet izabrali redikula i da će ne daj Bože prije Baće prisušit nego šta će Split imati poteštata vridnog poštovanja sveg..

Svaka sličnost sa stvarnim redikulima je statistički slučajna.

Aspalathos, locus prae electio, MMXIII

M.K.

Oglasi