Boris Peko: Bob Dylan – njega vrijeme ne mijenja, on mijenja vrijeme

Bob Dylan, punim imenom Robert Allen Zimmerman, rođen je 1941. i još uvijek živi, piše, sklada, svira i pjeva. Zbog svog unikatnog pristupa, u kojem prevladava važnost biti nad formom, u kojem je važno što je kazano, a ne kako je kazano, Dylan je postao vođa svoje generacije, a ujedno i jedan od najpoznatijih kantautora svih vremena, prvenstveno zahvaljujući stihovima koje piše. Cilj njegovih skladbi jest da udaraju, protresu i zamisle, i onog koji ih ciljano ide poslušati, i onog koji ih, usputno i slučajno, negdje (na)čuje, stoga nije čudno što ga mnogi oslovljavaju kao rock-pjesnika.

U početku, Dylan je proučavao i eksperimentirao s folk glazbom, svirajući u nekoliko vlastitih bendova tijekom srednjoškolskih dana. Na sveučilištu si je promijenio ime i počeo koristiti Bob Dylan, inspiriran poezijom velškog pjesnika Dylana Thomasa, a 2004. godine je objasnio taj potez: “Rodite se pod pogrešnim imenom, kao dijete pogrešnih roditelja. To se dogodi, ali onda si date ime koje hoćete. Ovo je zemlja slobodnih.“ 1962. je objavio svoj prvijenac, album Bob Dylan pod etiketom Columbia Recordsa.

S objavom drugog albuma, The Freewheelin’  Bob Dylan, započeo je Dylanov udar. 1963., s 22 godine, napisao je pjesme poput „Blowin’ in the Wind“, „Masters of War“ , “A Hard Rain’s a-Gonna Fall” i “Don’t Think Twice, It’s All Right”, i izazvao pravu pomutnju; kako um od 22 godine može napisati pjesmu u kojoj postavi stotinu pitanja, a ponudi samo jedan odgovor? O kojoj kiši govori?

Potrebno je uzeti u obzir da je u pitanju godina 1963., kada se Rusija i SAD baš i ne vole, te dolazi do prijetnji atomskim ratom. Međutim, Dylan je ipak rekao da se radi o običnoj, ali jakoj kiši. 1964. je objavio 2 odlična albuma: Another Side of Bob Dylan i The Times They Are A-Changin’ , te 1965. još 2: Briniging It All Back Home i Highway 61 Revisited. Iako ih je teško uspoređivati, potonji je jedan od klasika, s vrhunskom Like a Rolling Stone , te naslovnom skladbom u kojoj objašnjava kako se sve rješava na autoputu 61. Tad je postao očit Dylanov prijelaz s folka ili folk-rocka na čisti, čvrsti rock. Bruce Springsteen je u inauguracijskom govoru, prilikom uvrštenja Dylana u R’n’R Hall of Fame, udarac na samom početku pjesme Like a Rolling Stone, prije nego što počnu hammondice, nazvao „udarcem koji je zvučao poput razvaljivanja vrata naših umova“. Časopis Rolling Stone je 2004. godine istu pjesmu stavio na prvo mjesto liste 500 najvećih pjesama svih vremena.  Nakon što je izdao 5 odličnih albuma, pomislili bismo da mu je nestalo inspiracije, ideja, tekstova… Međutim, 1966. je izdao Blonde on Blonde, po mnogima jedan od najboljih albuma. Tu je pokazao moć, snagu i svoju romantičnu stranu. Sljedeće godine je izdao album za film John Wesley Harding, s vrhunskom All Along the Watchtower, te iznimno sentimentalnom I’ll be Your Baby Tonight.

1965. na Newport Folk Festivalu je priključio svoju gitaru na struju i pokazao put kojim će njegova glazba krenuti, iako se on već nadzirao i na albumu Highway 61 Revisited.

Potom je uslijedila svojevrsna stvaralačka kriza (za koju je Dylan sam kriv zbog visokih kriterija koje si je postavio), a trajala je do 1973. kada je objavljena glazba za film Pat Garret & Billy the kid. Na tom albumu je i kultna pjesma Knockin’ On Heaven’s Door, koja je doživjela mnoštvo obrada. Sljedećim albumima Dylan je opravdavao svoj status vrhunskog rock umjetnika, izdao je i nekoliko live albuma, te surađivao s brojnim umjetnicima.

MTV Unplugged je album koji je poslao jednu određenu poruku, barem sam ga ja tako doživio, a ta poruka je sljedeća: „Ja sam Bob Dylan. Mogu izdati dobar album kad god želim. Ne vjeruješ? Pogledaj ’60-e, pa ’70-e, onda ’80 i ’90-e, te očekuj da ću izdati barem po jedan odličan album u prvom i drugom desetljeću novog milenija. Neće biti poput „Blonde on Blonde“, ali s obzirom na današnju glazbu, bit će vrhunski i svi će pričati o njima.“ Ovo pišem u rujnu 2012. i ispalo je da sam bio u pravu. U 2012. je izdao Tempest, koji je dobar album, ali znamo da može on i bolje. Međutim, pošto ga je on izdao, privukao je dovoljno pažnje i ocijenjen je vrlo dobrim. Posljednji album Tempest, dobio je bolje kritike od Together Through Life iz 2009. Međutim, stalno se nameće pitanje: koju ocjenu bi taj album dobio da ga ne potpisuje Bob Dylan, iako, s naslovnom pjesmom Tempest, koja traje skoro 14 minuta, te posvetom Lennonu u Roll on John, zaista je i zaslužio visoku ocjenu.

Osim glazbe, Dylan je bio poznat i po svojim političkim porukama, odbijanju svirke na prvom Woodstocku, vezi sa Joan Baez, slavnom folk pjesnikinjom, s kojom je sudjelovao u Maršu na Washington.

Zaključak je da ćemo Dylana još dugo slušati, i onda kad ga više ne bude bilo. Nekoliko njegovih albuma jesu i ostat će glavni temelji moderne glazbe. Iako njegova diskografija nije uvijek na vrhunskoj razini, on je inspiracija za današnji svijet i za današnju glazbu. Tužno je kad vidite glazbenike koji s 30 godina ostanu nasukani: bez ideja, izdaju albume koji su sami sebi svrha. Kod Dylana toga nema; on ima određeni osjećaj, pretoči ga u tekst, uglazbi i prenese publici svojim glasom.

Slušao sam ga uživo na Šalati 2010. na koncertu u sklopu Never Ending Tour i dok je svirao prvu stvar, nije mi radio osjet sluha, već samo vida; vidio sam Boba Dylana, a onda sam ga nakon 3-4 minute počeo i slušati. Mali je problem što je moju najdražu pjesmu odsvirao kao drugu, ali za kraj je ostavio Like a Rolling Stone i All Along the Watchotower. Koncert nije trajao dugo, ali sam kući otišao sretan. Takav sam svaki put poslije slušanja Boba Dylana, sretan, raspoložen i znam da nisam jedini.

Za kraj, No Direction Home je film velikana Martina Scorsesea koji nudi pregled karijere i života Boba Dylana od 1961. do 1966. Cilj mog teksta je bio da čitatelje zainteresiram za Boba Dylana, a onima koji već znaju za njega, ponuditi kratak pregled karijere najvažnijeg glazbenika XX st.

Izvori:

Dragaš, A. (2010) „Bob Dylan – Bez Kompromisa“, Europapress holding d.o.o.

Santelli, R. (2005) „Spomenar Boba Dylana“, Algoritam d.o.o.

Shepherd, S. (2008) „Kotrljajuća grmljavina“, Šareni Dućan d.o.o.

Oglasi