TV KUPEK na DIŠPET svima

Jesmo li se za ovo borili?

Internet radijska emisija sa NOFM.RS radija, pod nazivom Kulturno um(j)etnički program edukativnog karaktera – KUPEK dobila je TV formu. DIŠPET se od druge emisije uključuje među prijateljske portale koji će svakog drugog ponedjeljka emitirati TV KUPEK.

Nakon 50 radijskih epizoda Kulturno um(j)etničkog programa edukativnog karaktera – KUPEK (ime preuzeto iz nekad kultne i zabranjene emisije sa Radio Rijeke), izlazimo izvan radijskog okvira i širimo se i na televizijsku formu. U vremenu “kiselih krastavaca” došlo je do simbioze video segmenta e-novina (www.teve-novine.org) kojim rukovodi Rastko Popov i KUPEK-a, čiji je autor Dejan Kožul, nekadašnji šef deska u e-novinama, a danas novinar brojnih medija iz regiona, i nastao je TV KUPEK.

Koncepcija ostaje slična radijskoj (sve radijske epizode mogu se poslušati na http://archive.org/search.php?query=dejan%20kozul), odnosno ista ali uz malo prilagođavanje televizijskoj formi. Bavimo se prostorom “nesrećne konstrukcije i još nesrećnije istorije – Zapadnim Balkanom ili regionom” i promoviramo ljude kojima su male novonastale državice i koji svoj umjetničkirad ne mogu svesti samo u nacionalne okvire, kako god se oni zvali.

Prvi gost TV KUPEK-a bio je književnik, dramaturg, scenarista, profesor na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu – Filip David sa kojim smo razgovarali o novim tendencijama koje je predstavio novi srbijanski ministar kulture, o uticaju kulture na širenje nacionalizma, o tome šta određuje pisca u koju i čiju kulturu ga svrstati, o jeziku, o Danilu Kišu, Mirku Kovaču itd.

Prvi TV KUPEK sa Filipom Davidom možete pogledati ovdje http://www.youtube.com/watch?v=W5ecE4w3TbU

Gost drugog KUPEK-a je Oliver Frljić.

Jedna je riječ na umu većini kad se spomene ime Olivera Frljića, a to je – provokacija. Lako je, međutim biti provokator u lobotomiziranim društvima gdje je najveća provokacija ISTINA, a ona kao što znamo boli. Kako bi se sam izborio sa avetima istine, pa čak i kako bi sam sebi dao legitimitet da se bavi nekim, nazovimo to, višim pitanjima, Frljić je morao da pogleda u oči sebi i svojoj mikrozajednici, kako smo to u školi učili, onoj osnovnoj ćeliji društva, znanoj kao porodica.

U predstavi “Mrzim istinu”, upravo to i radi. Nije bilo lako ni njemu a ni porodici. Ta vrsta ogoljavanja neprijatna je i u četiri zida, a gdje neće biti kao jedan kazališni komad dat na uvid radoznalcima, voajerima. Kad se izašlo izvan tog okvira nebo je postala granica. Naše nebo je vezano žicom, a po našim mozgovima crtane su šeme, odavno je to otpjevao Električni orgazam. Frljić je sebi uzeo za pravo da kida tu žicu i oslobađa nas svih šema, posebno onih nacionalističkih.

Kako su to podnijeli crtači šema pratimo još od predstave “Bakhe” na splitskom ljetu, mada bi nefer bilo Frljićev rad promatrati samo od trenutka kad je intendant HNK u Splitu Milan Štrljić zabranio predstavu koja je na kraju ipak odigrana. Sjetit ćemo se reakcije u Bosni i Hercegovini na adaptaciju Andrićevog “Pisma iz 1920”, sa posebnim akcentom na glumca Emira Hadžihafizbegovića, koji je Frljiću prijetio zbog korištenja audio zapisa njegove monodrame iz 1992. godine.

Sjetit ćemo se reakcije i u Srbiji na predstavu “Kukavičluk”, sa kojom se Frljić prvi put predstavio srbijanskoj javnosti gdje sklapa mozaik od čuvenog Miloševićevog govora na Gazimestanu, …raspada KPGT-a, pa sve do podsjećanja na srebreničke žrtve bombardovanje SRJ. A još nam je svježa reakcija dobrog dijela javnosti na predstavu o Zoranu Đinđiću. Raditi sa Frljićem nije ni malo lako što su TV KUPEK-u potvrdili glumci subotičkog narodnog pozorišta koji “Kukavičluk” i igraju već više od godinu dana. Još se nisu slegli svi utisci, a Frljić ide dalje. Ovih dana u satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu premijerno je odigrana “Gospođa ministarka”. Tema aktuelna u vrijeme Nušića baš kao i danas.

TV KUPEK sa Frljićem možete gledati ovdje :

Prethodne epizode možete pogledati na stranici TeVe Novina (www.teve-novine.org).

KUPEK možete pratiti i na FB strani http://www.facebook.com/pages/KUPEK-Kulturno-umjetnički-program-edukativnog-karaktera/109878199086397

 

Oglasi